• webcube
  • No Comments

Trei clustere din Cluj vor să atragă mai multe investiții publice pentru inovare și asigurarea forței de muncă

Trei clustere clujene iși dresc să invesească în adaptarea politicilor publice la nevoile reale ale companiilor.

Reprezentanții Clusterele Mobilier Transilvan, ARIES Transilvania și Agro Transilvania, spun că sprijinirea inovării, fiscalitatea și asigurarea resursei umane trebuie să se regăsească în politicile guvernamentale sau locale.

Cele trei structuri, care însumează aproape 250 de companii, au dat startul unui program cu fonduri europene, numit „România inteligentă”. Programul include întâlniri și dezbateri cu companiile și ONG-uriule din Regiunea de Nord-Vest pentru a transmite doleanțele lor factorilor de decizie.

„Concentrarea în perioada următoare și începând cu 2019 va fi în zona de politici care să spirijine inovarea. Dorim să determinăm la nivel de instituții guvernamentale și chiar la nivel de autorități publice locale să se crească investițiile publice în toate activitățile care pot face o diferență în acest domeniu al cercetării și inovării”, a declarat Bianca Muntean, director executiv ARIES Transilvania.

Asigurarea forței de muncă este o problemă majoră pentru companii, indiferent de domeniu, spune Ciprian Morcan directorul general al clusterului Mobilier Transilvan, care numără peste 70 de companii.

„Sunt probleme oarecum orizontale și pe zona de resurse umane. În primă fază vorbim de lipsa unor resurse umane, în a doua etapă vorbim și de specializarea unor resurse umane care într-adevăr să ajute și să fie de folos acolo în cadrul companiilor. Rezultate companiilor țin de un resort intern – cum sunt organizați, ceea ce fac, cum reușesc să se promoveze și să vândă, dar țin și de un context exterior, de o anumită regiune, de o anumită localitate, de cât de mult sunt sprijiniți în comunitățile în care ei încearcă să se dezvolte”, a spus Ciprian Morcan.

Proiectul, care beneficiază de fonduri europene, are o valoare de 200.000 de euro și se va finaliza în anul 2020.

Articol preluat de pe ebsradio.ro

text si foto: Ovidiu Cornea

 

 

Leave a Reply