• webcube
  • No Comments

South Korea – Gate 2 ASIA / ROMANIA – Gate 2 EUROPE: The Cluster Consortium from Northern Transylvania goes international!

Anul 2016 s-a dovedit a fi unul important pentru Consorțiului Clusterelor din Transilvania de Nord în scopul  deschiderii colaborării cu parteneri din Asia. Acest lucru a fost posibil datorită dezvoltării relațiilor economice, după cele culturale și academice, între companii din România și Coreea de Sud. Susținerea acestui demers a fost posibilă și datorită semnării unui Memorandum de Înțelegere între Primăria Municipiului Cluj – Napoca, reprezentant important al pilonului instituțional la nivel de consorțiu, și Small & Medium Business Corporation (SBC), agenția națională coreeană de sprijinire a IMM-urilor, una din cele mai importante autorități economice din Coreea de Sud. Conform stipulărilor Memorandumului, cele două instituții se angajează să colaboreze în vederea promovării investițiilor și cooperăriilor dintre companii, prin intermediul schimbului de informații și experiență, transfer tehnologic, asociere în scopul dezvoltării unor proiecte, alianțe strategice s.a.m.d.

Astfel, un pas important făcut pentru concretizarea angajamentelor a constat în organizarea unei misiuni economice în Coreea de Sud, prin intermediul  Consorțiului Clusterelor din Transilvania de Nord în parteneriat cu Asociația Culturală și de Afaceri Cluj-Suwon Open Bridge Consortium, având ca scop inițial dezvoltarea unui program de tip “Knowledge Exchange”. Această vizită a avut loc în luna octombrie 2016, prin deplasarea celei mai mari delegații românești în Coreea de Sud, fiind reprezentate la nivel instituțional, academic și de business de următoarele structuri și membrii ai acestora, după cum urmează: Cluster Mobilier Transilvan, AgroTransilvania Cluster, iTech Transilvania Cluster și TREC – Transylvania Energy Cluster. În cadrul vizitei, s-a organizat un seminar de cunoaștere, au avut loc vizite instituționale, dar și întâlniri directe pentru a facilita schimbul de cunoaștere între companiile de pe cele două continente, precum și dezvoltarea unor proiecte comune și relațiile comerciale.

Începutul anului 2017 a găsit reprezentanții clusterelor cointeresați să-și pună în agendă alte evenimente și acțiuni comune cu colaboratorii asiatici. Astfel, la sfârșitul lunii mai 2017, Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord a fost gazda unei delagații coreene din provincia Jeollanamdo, cu întâlniri oficiale la Consiliul Județean Cluj, un alt pilon instituțional important al consorțiului, dar și la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, precum și la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare. Ulterior, firmele din clusterele membre în consorțiu au avut ocazia stabilirii unor întâlniri directe cu reprezentanții firmelor coreene, în cadrul machmaking-ului organizat de consorțiu în 12 iunie 2017, un pre-eveniment al Conferinței Open Innovation 2.0. La finalul acestei întâlniri, delegația coreeană a prezentat 2 proiecte complexe realizate într-un parteneriat public-privat, cu scopul analizării oportunității demarării unora similare în România: SBC Training Centre și IM Shopping Centre. Contextul organizării Conferinței Open Innovation 2.0 la Cluj-Napoca, în zilele de 13-14 iunie 2017, a oferit posibilitatea invitării delegației coreene la sesiunile conferinței, fiind un alt bun prilej pentru schimbul de experiență și creșterea capitalului de încredere între reprezentanții părților implicate.

Intensitatea și consecvența acestor acțiuni comune româno-coreene, facilitate de către clusterele membre în Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord, aduc rezultate concrete în timpul scurt de la demarare. Pe lângă colaborările instituționale, la acest moment putem vorbi deja de inițiative comune de proiecte în zona cercetării și inovării, dar și de colaborări între companii în scopul dezvoltării unor schimburi comerciale. Următoarea acțiune comună a Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord este pregătită pentru toamna acestui an, fiind în pregătire suportul adresat direct companiilor românești interesate de piața din Coreea de Sud și mai departe de Asia, dar oferind în același timp deschidere partenerilor coreeni în România și suport pentru colaborarea cu alți reprezentanți din state membre UE.

Articol elaborat de Ciprian Morcan, Manager Cluster Mobilier Transilvan, Co-Fondator al Consorțiului Clusterelor din Transilvania de Nord.

Leave a Reply