• webcube
  • No Comments

Cluster Mobilier Transilvan este partener într-un proiect european extrem de ambițios, dedicat firmelor producătoare – Better Factory

Better Factory logo
Ramp logo

Fabrici mici sau mijlocii din România pot avea acces gratuit la tehnologii de ultimă oră, pentru a-și dezvolta comerțul online, și la artiști internaționali pentru a crea noi produse, în concordanță cu nevoile actuale ale clienților. Cluster Mobilier Transilvan (CMT) reprezintă România într-un proiect ambițios care se va derula în toate țările UE pentru o perioadă de 4 ani. Better Factory reunește 28 de parteneri din 18 țări, ceea ce înseamnă o echipă internațională de zeci de oameni, care lucrează unii cu alții online, într-o platformă complexă, aproape ca un „facebook” dedicat.

IMM-urile active în sectoarele de producție sunt invitate să se înscrie pentru a-și reface portofoliul de produse cu ajutorul artiștilor și al experților în tehnologie și să acceseze sprijin financiar prin proiect. Scopul este de a le oferi antreprenorilor șansa de a profita de avantajul competitiv al unor produse inovatoare care răspund noilor cerințe ale pieței și de a-și optimiza în același timp resursele de producție cu ajutorul unui marketplace automatizat, capabil de simulări 3D și testări virtuale, cu acces gratuit – RAMP (Robotics Automation Marketplace).

IMM-urile care vor face parte din proiect vor beneficia în primul rând de o analiză a produselor sau serviciilor din partea unor experți super-specializați în marketing și arte. Criteriile de selecție ale companiilor nu sunt legate de mărime, număr de angajați sau succesul anterior, ci de disponibilitatea de a se angrena într-un proces de învățare, testare și dezvoltare pe termen lung. Pe baza nevoilor și a mediului de afaceri ale fiecărei firme selectate, artiștii vor propune soluții de redesign, de îmbunătățire și personalizare a portofoliilor de produse și vor apela la IT-iștii experți în proiect pentru a adapta și folosi tehnologii digitale noi.

Instrumentele ce vor fi puse la dispoziția IMM-urilor prin proiect sunt un sistem avansat de planificare a producției APPS (Advance Production Planning and Scheduling) prin care firmele vor putea testa moduri de a-și reduce materia primă, energia, deșeurile sau resursele logistice și  platforma RAMP, cu acces gratuit la arhivare în cloud și conexiune cu roboți, senzori, cameră video și echipament AR/VR.

Rezultatele pe care firmele participante le vor avea la finalul proiectului pot fi actualizarea sau schimbarea modelului de afaceri, obținerea de produse noi sau crearea unor branduri. Astfel, IMM-urile din proiect vor trece printr-o transformare de la statutul de fabrici tradiționale la unități de producție agile și adaptabile. Pregătirea companiilor pentru a se folosi de instrumentele digitale presupune asistență prin servicii și finanțare pentru experimente, ambele acordate de Comisia Europeană în cadrul #betterfactory. RAMP va fi locul de întâlnire al cererii producătorilor cu soluțiile furnizorilor de automatizare și robotizare, dar și cu cele ale artiștilor orientați spre design industrial” – subliniează Ciprian Morcan, manager CMT.

Primul apel de înscriere va fi lansat la începutul anului 2021

Echipa internațională a proiectului Better Factory va selecta candidați din rândul IMM-urilor producătoare, pentru a forma 8 echipe împreună cu artiști și furnizori de tehnologie. Echipele vor fi susținute să parcurgă împreună un proces de digitalizare, redesign și tehnologizare timp de 12 luni. Provocările la care vor lucra echipele vor fi propuse de IMM-uri, iar soluțiile vor veni de la artiști și de la furnizorii de tehnologie.

Succesul va însemna că o echipă:

  • explorează piețe noi pentru IMM, folosind tehnologii digitale
  • testează și dezvoltă noi tehnologii personalizate și utile IMM-ului, folosind platforma RAMP
  • organizează traininguri specifice pentru a recalifica angajații IMM-ului

Prin proiectul Better Factory va fi oferită asistență, mentorat și finanțare de până la 200.000 de euro pentru fiecare dintre cele 8 echipe formate din IMM, artiști și furnizori de tehnologie.

Despre Better Factory

Better Factory are în spate un consorțiu coordonat de VTT – Finlanda și parteneri din ecosistemul artelor – INOVA, GLUON și WAAG); producători de tehnologie – Fraunhofer IPA, AIMEN, Scuola Universitaria Professionale della Svizzera Italiana, Slovakia National Centre of Robotic, INESCTEC, Technologiko Panepistimio Kyprou și clustere industrial – Cluster Mobilier Transilvan, Slovenian Tool and Die Development Centre, Latvian Federation of Food Companies / Food Products Quality Cluster, CLUTEX ‐ Klastr Technicke Textilie, Bydgoszcz Industrial Cluster, Chamber of Commerce and Industry of Pécs‐Baranya, ICT Cluster and University of Oulu,  furnizori de tehnologie – INFOTECH, Top Data Science, Holonix, GESTALT Robotics and European Dynamics; furnizori produse artistice – In4Art; dezvoltatori de afaceri – FundingBox, Hermia Yrityskehitys Oy; consiliere juridică – time.lex; comunicare – Mobile World Capital Barcelona.

Despre Cluster Mobilier Transilvan (CMT)

Cluster Mobilier Transilvan a fost înființat în anul 2012 pentru a sprijini industria de mobilier, cu scopul declarat de a susține creșterea competitivității, atât pe piața națională, cât și internațională. Încă de la constituire, printre membrii fondatori se regăsesc firme producătoare, organizații de cercetare, universități, administrație publică, entități catalizatoare. Strategia de dezvoltare este actualizată, iar obiectivele și activitățile sunt analizate și validate anual, în cadrul celor două adunări generale a membrilor. În iunie 2020, la AGA, CMT avea 84 de membri, majoritatea fiind firme producătoare în industria mobilei. Clusterul are în pregătire în această perioadă și alte proiecte internaționale prin care a atras experți internaționali și fonduri nerambursabile pe care să le pună la dispoziția membrilor interesați de activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare, precum și de economia circulară.

Contact:

Ali Muhammad
Project Coordinator – VTT (Finlanda)
Marta Portalés
Marketing and communications – MWCapital (Spania)
Raluca Bugnar
Manager comunicare - CMT (România)

Leave a Reply