• webcube
  • No Comments
placeholder

Cluster Mobilier Transilvan – Cluster inovativ de interes european

Voință și dârzenie pentru inovație

Pornind anul 2015 cu pași mărunți și sfioși pe plan financiar, Clusterul Mobilier Transilvan a ajuns în 2016 să atingă o nouă treaptă prosperă, concretizându-se în noi proiecte și relații de succes cu parteneri din străinătate. Pe scurt, acest an a fost cel al pregătirilor și al unui start către un viitor promițător.

Cu toate că la sfârșitul anului 2015 situația financiară a resurselor publice a clusterelor din România era cât se poate de precară, Cluster Mobilier Transilvan a reușit să depășească acest moment de inferioritate. Deficitul era creat de lipsa finanțărilor la nivel regional și închiderea proiectelor finanțate prin bine cunoscutul POSCCE – program cu impact semnificativ în dezvoltarea clusterelor emergente din România. Posibilitățile erau limitate și „la nivel național exista un singur apel de proiecte dedicat clusterelor, dar apelul părea să fie rupt de realitatea economiei naționale, impunând un procent de 50% pentru contribuția proprie și o valoare minimă a proiectului care se situa pe la două milioane euro, fapt care ne-a făcut să analizăm îndelung dacă ne vom asuma un angajament de asemenea proporții”, a relatat revistei noastre Ciprian Morcan, manager de proiect „Pol de competitivitate – Cluster Mobilier Transilvan”.

Pentru a consolida relațiile cu membrii și din dorința de a obține rezultate remarcabile prin implicarea în partea de cercetare–inovare și dezvoltarea de noi produse, a existat o nevoie reală de a duce relaționarea membrilor la un nivel superior și mult mai activ. În acest context, „împreună cu patru firme și un institut de cercetare, entități membre în cluster, a fost înaintată o propunere de proiect care a primit finanțare în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro. În consecință, la mijlocul anului curent am demarat o serie de activități, parte a proiectului evidențiat anterior, pe următoarele două direcții, cercetare-inovare și activități de exploatare a clusterului”, își continuă relatarea dl Morcan. Cum este deja lucru știut, pentru adevărata valoare adăugată mobilierului produs în România se impun investiții în cercetare, iar în aceste sens clusterul a făcut demersuri concrete pentru înființarea a două laboratoare utilizate în industria lemnului: unul pe partea de acoperiri funcționale și celălalt pe partea de materiale noi utilizate în industrie. Fiind ghidați de profesionalism și dorința de perfecțiune, clusterul se asigură că exploatarea infrastructurii create se face aproape de capacitatea maximă, iar din 2017 va recruta și angaja personal înalt calificat din țările cu expertiză semnificativă în domeniu, căutând furnizori  de servicii de inovare în scopul susținerii dezvoltării unor produse noi. Cu privire la noile relații, Ciprian Morcan afirmă că „parteneriatele nou dezvoltate au presupus, printre altele, și organizarea a două misiuni economice, una în vecinătatea Ungariei, iar alta pentru a deschide canale noi spre Asia, prin intermediul unei misiuni în Coreea de Sud. Astfel, planului de deplasări din această toamnă li se vor adăuga altele trei pe parcursul anului viitor, dorindu-se continuarea relațiilor din Coreea de Sud, dar și vizând două ținte noi în Croația și Polonia”.

La întrebarea care sunt planurile privind internaționalizarea clusterului la diferite evenimente, dl Morcan a prezentat o listă însemnată de vizite: „În planul de activități al anului 2017, clusterul își mai propune participarea comună a membrilor la două târguri naționale (Expowood și BIFE-SIM), dar și la alte două târguri internaționale (SPOGA – Germania și SICAM – Italia). În plus, membrii echipei de management vor reprezenta interesele membrilor la un B2Match în Weis – Austria, la târgul de design OTTHON din Budapesta – Ungaria, la târgul Salone del Mobile din Italia, dar și la târgurile de profil IranPlast din Iran și Plastic Industry Show din Moscova, Rusia. Componenta de internaționalizare are, de asemenea, planificată pentru toamna anului 2017 și o vizită la Fabrica Ducati și la Laboratorul Imola, cu ocazia evenimentului Cefla Live 2017 din Italia. Scopul acestor vizite este acela de a dezvolta colaborări atât pentru dezvoltarea de noi produse, cât și pentru a identifica noi oportunități de comercializare a produselor proprii, având suportul oferit prin programul «Cluster – Gate for Export»”.

În vederea creșterii competențelor resursei umane, proiectul „Cluster Mobilier Transilvan – cluster inovativ de interes european” are planificat un amplu program de specializare la nivel de management, dar și două ateliere care se vor organiza în scopul susținerii specialiștilor din domeniul tehnic. Nici tinerii antreprenori nu sunt uitați, clusterul intrând într-un consorțiu regional care își propune să obțină finanțare pentru proiectul „Learn 2 Do 4 Entrepreneurship”, în ideea de a susține dezvoltarea competențelor necesare unui antreprenor, dar și pentru a susține demararea unor noi afaceri – prin sprijin financiar și prin mentorat și servicii specializate.

În încheiere, Ciprian Morcan afirmă că „anul 2016 a fost unul de pregătire și demarare a unor acțiuni concrete care se adresează provocărilor identificate pe tot lanțul de valoare al industriei mobilei. Ambițiile sunt mari, iar în anul 2017 sperăm să se vadă și mai mult rezultatele concrete ale acțiunilor întreprinse de către Cluster Mobilier Transilvan”. Activitățile principale expuse sunt finanțate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, în cadrul proiectului finanțat prin Apelul – Clustere de inovare, sub titlul „Cluster Mobilier Transilvan”.

Leave a Reply