• webcube
  • No Comments

”Ce sunt și cum lucrează clusterele” – Centrul și Nord-Vestul se reunesc la Alba Iulia

 

Reprezentanți ai clusterelor din Brașov, Cluj, Sibiu, Covasna, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Tg. Mureș, Cugir și Alba Iulia s-au reunit joi începând cu ora 10 în Sala Senatului a Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, fiind prima întâlnire pe 2015 din cadrul proiectului “Clusterul Emergent PrelMet-Investiții pentru viitorul dumneavoastră”.

Dezbaterile s-au desfășurat în trei secțiuni, fiecare cu temele sale de discuții. Prima dintre ele a fost moderată de președintele Clusterului Prelucrări Metale Transilvania, dr. Ioan Bele, împreună cu conf. univ. dr.Ionela Gavrilă-Paven și a vizat aspecte practice ale existenței unui cluster. Temele abordate au fost Conceptul de cluster, Proximitatea spațială, Clusterul și lanțul de valori, Resurse umane în cluster și companii și Clustere în Europa și România.

Pentru a doua secțiune, care s-a ocupat de programe și strategii, moderator a fost Daniel Coșnița- președintele clusterelor din România. S-a discutat pe marginea câtorva prezentări, dintre care Prezentare program POC ( ANCS Albă Iulia), Prezentare program POR (ADR Centru), Prezentare Horizon 2020 (ANCS Albă Iulia), Prezentare program COSME (dr. Ioan Bele), Prezentarea Strategiei Dunării (Christina Leucuta, Senior Advisor CLUSTERO).

Ultima parte a întâlnirii a fost o masă rotundă pe tema identificării de proiecte pentru consorțiul de clustere: “Structurarea Consiliului Director al Consorțiului în Regiunea Nord Vest”. Moderator a fost în acest caz Lajos Vajda-Vicepreședinte CLUSTERO, președintele Cluster Consotium Transylvania.

Proiectul „Clusterul Emergent PrelMet-Investiții pentru viitorul dumneavoastră” este cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională în parteneriat cu Guvernul României. Cei aproape 50 de reprezentanți ai clusterelor din Regiunea Centrală și Regiunea Nord-Vest au discutat în cadrul acestei conferințe despre modul de funcționare al unui cluster și au pus bazele unei bune colaborări pentru a eficientiza activitatea membrilor din cele două regiuni.

 

Leave a Reply