• webcube
  • No Comments

Bronz pentru Cluster Mobilier Transilvan

 

Joi, 12 februarie 2015, a fost o zi importantă pentru Cluster Mobilier Transilvan. Ziua în care am primit din partea Secretariatului European pentru Analiză Clusterelor (ESCA) Eticheta BRONZ, o recunoaștere a eforturilor depuse pentru îmbunătățirea calității managementului.

Eticheta BRONZ este o certificare importantă la nivel european, pe care am obținut-o în urma unui interviu riguros realizat de un expert al ESCA. Interviu care a acoperit 36 de indicatori cheie privind structura clusterului, managementul și administrarea acestuia, finanțarea și serviciile oferite de managementul clusterului, contactele și interacțiunea în interiorul clusterului, realizările și recunoașterea lui.

Avantajele unui astfel de atestat sunt numeroase. Eticheta BRONZ este acordată pe doi ani, interval în care poate fi utilizată în activitățile de marketing ale clusterului, fiind un bun pașaport în colaborarea cu alte clustere din Europa pentru parteneriate și proiecte comune. Raportul pe care l-am primit în urma evaluării cuprinde o comparație pertinentă cu clustere din același domeniu, dar și din alte zone de interes, o evaluare a punctelor forte și a celor slabe, precum  și o serie de recomandări utile pentru a putea să continuăm să ne îmbunătățim performanțele în ce privește calitatea managementului.

Până în prezent, din cele 73 de clustere existente în țară noastră, majoritatea aflate abia la început de drum, doar 13 au obținut eticheta BRONZ. Această atestare nu certifica un anumit nivel de calitate, cât mai degrabă interesul managementului clusterului de a își îmbunătăți performanțele. Lista completă include 689 de clustere din 37 de țări. Nivelurile următoare atestă succesul clusterelor de a atinge excelență în marketing, astfel că 7 clustere din Europa și nu numai au primit eticheta SILVER și 47 pe cea GOLD.

Avem convingerea că această certificare nu este deloc întâmplătoare. Participarea la numeroase proiecte și evenimente atât în țară cât și pe plan internațional, eforturile susținute de a învața de la partenerii noștrii mai experimentați și de a implementa cele mai bune soluții au avut rezultate pe măsura așteptărilor. Proiectul “ClustArs:Excelență în managementul clusterelor”  susținut de ADR Nord-Vest cu finanțare europeană ca parte a Programului de Competitivitate și Inovare a fost unul din punctele de cotitură către recunoașterea europeană. Cu această ocazie ESCA a recunoscut ca Experți de Benchmarking trei experți ai Direcției de Dezvoltare Strategică  a ADR Nord-Vest, aceștia putând să deruleze  interviul necesar obținerii Etichetei BRONZ. În total, țara noastră are în prezent șapte persoane cu asemenea competențe.

Pentru Cluster Mobilier Transilvan urmează așadar doi ani interesanți și, de ce nu, o nouă certificare de … culoare diferită.

Cluster ClujIT, Cluster AgroTransilvania, Cluster iTechSylvania, Cluster Prelucrări Metalice Transilvania și Cluster Regional Agrofood sunt celelalte organizații care au intrat cu această ocazie în cercul de bronz al clusterelor evaluate de ESCA.

Leave a Reply