În contextul continuării acțiunilor din luna mai a anului 2018, respectiv organizarea seminarului Challenging Industries. Transcontinental Approach și a găzduirii misiunii economice internaționale, evenimente care au reunit entități din mediul de business și instituțional din Asia și Europa, clusterul a considerat oportună organizarea unei misiuni economice cu ocazia târgurilor CIFF Shanghai și Furniture China 2018. Astfel, în perioada 06 – 15 septembrie, o delegație de 30 de membri ai Cluster Mobilier Transilvania au participat în China la cele mai importante târguri internaționale dedicate industriei mobilei.
Industria mobilei din China este hotărâtă să treacă de la ”Made in China” la ”Create in China”, iar progresele făcute în ultimii ani servesc ca argumente pentru această direcție.
În același timp, industria mobilei din România are parte de propriile provocări, iar companiile autohtone trebuie mai mult ca oricând să se reinventeze și să activeze în piețele globale.
Întâlniri la nivel înalt
Prezența delegației române la Shanghai a fost o ocazie de a vedea și a înțelege trenduri internaționale, precum și de a stabili noi contacte utile atunci când ajungi pe piețele internaționale. În timpul săptămânii petrecute în China, a fost creionat un cadru de colaborare în parteneriat cu Council of Asia Furniture Associations (CAFA) și China National Furniture Association (CNFA), în prezența președintelui Xu Xiangnan, a secretarului general Linda Tu și a reprezentanților Consulatului General al României din Shanghai. Ideea unui grup de lucru pentru concretizarea propunerilor a fost acceptată unanim, iar rezultatele acestui grup de lucru ar urma să apară în lunile următoare. Tot în timpul vizitei la Shanghai, Karen Goi, manager general al Malaysian International Furniture Fair (MIFF), care a lansat o invitație personalizată pentru o participare românească la ediția din primăvara lui 2019, la Kuala Lumpur.
Philip Yap, considerat de multe publicații de specialitate ca fiind în top 10 designeri chinezi, a pregătit pentru delegația română prezentări în 3 standuri din cadrul Furniture China. Această facilitate a fost posibilă, dat fiind că designerul chinez are deja o relație solidă cu România. La ediția din acest an a evenimentului Transylvanian Clusters International Conference (TCIC), organizat de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord, între care și CMT, Philip Yap a fost unul dintre invitații speciali, ca speaker la secțiunea ”Industrii Provocatoare. O abordare trans-continentală”.
Internaționalizare, pas cu pas
Delegația CMT considera că a adunat multă experiență în timpul petrecut la Shanghai, vizitând zeci de mii de metri pătrați de spații expoziționale și întâlnind sute de potențiali colaboratori și parteneri de afaceri. Una dintre declarațiile rostite în chineză cu care transilvănenii au rezonat a fost: ”Nu vreau să mă urc pe un munte ca să fiu văzut de alți oameni, ci ca eu să îi pot vedea mai bine pe ei”. Așadar, ambiția de a-ți îmbunătății produsele și serviciile trebuie întotdeauna corelată cu ceea ce au nevoie oamenii. Misiunea economică în China a avut scopul de a aprofunda cunoașterea și înțelegerea modului de viață, a culturii și a felului diferit de a aborda afacerile, specifice Asiei. Pentru a putea pătrunde pe piețele internaționale, clusterul desfășoară constant acțiuni, iar pentru anul viitor au fost deja inițiate activități de participare la evenimente organizate pe patru continente.