• webcube
  • No Comments
placeholder

Internaționalizarea Cluster Mobilier Transilvan – Copenhaga, Danemarca 17-18 septembrie 2015

 

În perioada 17-18 septembrie 2015 a avut loc cea de-a treia ediție a conferinței clusterelor în Copenhaga – Danemarca, intitulată: “Cluster to Cluster Conference and Matchmaking”, eveniment la care, Cluster Mobilier Transilvan a fost reprezentat de o delegație formată din membrii ai entității de management.

Conferință care a avut ca și scop principal facilitarea interacțiunii între reprezentanții clusterelor de la nivelul european. Pe lângă un cadru favorabil pentru stabilirea unor parteneriate internaționale cu alte clustere, în cadrul evenimentului au fost prezentate scheme de finanțare dedicate clusterelor, cum ar fi Innovation Express, Programul Dunărea și Horizon 2020. În cadrul acestei secțiuni au susținut prezentări: Gerd Meier zu Köcker, Director,din partea Go-cluster – VDI/ VDE-IT – “Cum iți pot finanța clusterele proiectele internaționale – provocări și oportunități”, iar din partea Comisiei Europene a fost prezent Christophe Guichard, team lider pe partea de internaționalizare a clusterelor.

O altă parte a conferinței a fost dedicată asimilării de bune practici în domeniul clusterelor prin expunerea unor cazuri concrete de reușite și eșecuri în domeniul internaționalizării clusterelor, secțiune unde au fost prezenți ca și speakeri: Micael Gustafsson, Director Clusterland Suedia, Paul Iske, Profesor universitar, catedra de Business și Economie, Universitatea din Maastricht, precum și reprezentanți ai agenției de dezvoltare regională din Catalonia, Spania: Joan Martí Estévez, Director al Cluster Development, ACCIÓ.

În cadrul sesiunilor de matchmaking, reprezentanții CMT au participat la o serie de întâlniri cu reprezentanți ai diferitelor agenții de dezvoltare regională în scopul transferului de bune practici în domeniul internaționalizării structurilor de tip cluster, dar și cu reprezentanți ai mai multor clustere în vederea identificării de posibili parteneri externi pentru relații comerciale, transfer de know-how și proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare, după cum urmează:

Dna. Annie Renders, consultant, Belgia, Brussels IWT – agenția pentru inovare

– teme abordate: schimb de experiență privind sursele de finanțare ale clusterelor din România / Belgia și așteptările de finanțare viitoare, inclusiv pentru proiectele trans-naționale în care sunt implicate clusterele europene.

Dna. Juliane Epping, Manager cluster în domeniul maselor plastice, Germany, Potsdam – Cluster plastics and chemistry @ ZAB GmbH și Dna. Dorte Walzl Bælum, B.Sc. Chem. Eng, MBA, Managing, Denmark, Esbjerg

– teme abordate: rolul sectorului de plastic în lanțul de valoare al industriei mobilei, propuneri de colaborare în proiecte CDI pentru crearea unor materiale avansate, inclusiv compozit, folosite în industria mobilei; prezentarea propunerii de proiecte inainate în cadrul Programului Operațional Competitivitate sub titlul: „Cluster Mobilier Transilvan – cluster inovativ de interes european”, dar și a membrilor specializați în producția de mase plastice; susținerea reprezentării Cluster Mobilier Transilvan în Landul Baden Wurttemberg, respectiv Danemarca.

Ca urmare a contactelor stabilite în cadrul conferinței, Cluster Mobilier Transilvan a primit imediat o propunere concretă de participare într-un consorțiu internațional în cadrul Programului Dunărea, propunere venită din partea CyberForum e.V. din Germania, prin domnul Martin Hofmann, membru al Departamentului de inovare și afaceri internaționale.

Atât din punctul de vedere al organizatorilor cât și cel al participanților, evenimentul și-a atins obiectivele, având un număr de 287 de participanți din cadrul a 153 de clustere, din 32 de țări și un număr total de 544 de întâlniri susținute în cadrul sesiunilor de matchmaking.

Leave a Reply