• webcube
  • No Comments

Criza economică în pandemie: 30.000 salariați din Cluj, în șomaj tehnic. Ce soluții propun firmele din clustere pentru susținerea economiei

Economia în vremuri de criză de sănătate publică: în contextul necesarelor măsuri de distanţare socială, cu restricţii de circulaţie şi ordonanţe militare în vigoare pentru a limita efectele epidemiei COVID-19, Bucureștiul și Clujul sunt cele mai afectate zone. Asta arată datele centralizate la nivel naţional. Industria prelucrătoare, comerţul şi domeniul Hoteluri şi Restaurante sunt cele mai lovite segmente.

La Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au fost înregistrate de marţi până vineri peste 22.000 de cereri, mai mult de jumătate dintre acestea venind din partea unor PFA-uri, arată datele oficiale, citate de Mediafax. Cele mai multe cereri au fost depuse în Bucureşti şi în judeţul Cluj. La Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, au fost depuse peste 25.000 de cereri pentru plata şomajului tehnic, care vizează aproximativ 240.000 de angajaţi. Cele mai multe solicitări au fost depuse din industria prelucrătoare şi din domeniul HoReCa, potrivit datelor citate de presa centrală. În ceea ce priveşte judeţele, cele mai multe cereri, care vizează peste 30.000 de salariaţi, sunt din judeţul Cluj. Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Tudor Polak, a declarat că sunt înregistrate în România peste 880.000 de contracte suspendate.

„Avem o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiarele sprijinului nostru în aplicarea prevederilor ordonanţei cu privire la şomajul tehnic. Ne aşteptăm să primim deopotrivă solicitări şi din partea celor care lucrează în alte forme de muncă, ceea ce ne arată că în acest moment economia României şi resursele publice sunt într-adevăr incercate, dar bineînţeles ele sunt chemate să ajute pe români când au nevoie”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Situația contractelor individuale de muncă suspendate/încetate în data de 3 aprilie 2020, conform datelor punlicate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) 

După cum era de aşteptat, oferta de locuri de muncă e modestă în această perioadă, potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj. Dacă în alte luni se anunţau sute de locuri de muncă, acum angajatorii care declară că au nevoie de angajaţi lansează doar câteva posturi. Se caută mai ales muncitori necalificaţi şi agenţi de vânzări. Există şi posturi pentru programatori.

Solicitări de la firme pentru sprijin anti-COVID în economie

ClusteRO – Asociația Clusterelor din România, din care fac parte şi clusterele din Cluj – a transmis în urmă cu câteva zile o nouă serie de solicitări către statul român de a susține mediul economic pe perioada luptei împotriva COVID-19. În urma consultărilor cu sute de firme membre ale clusterelor, se solicită o intervenție a statului în economie de aproximativ 15% din PIB. Asociaţia consideră necesară reducerea cheltuielilor aparatului de stat și solidaritate între sistemul public și mediul privat, dar şi lansarea de apeluri de proiecte care ar putea fi accesate de către firmele producătoare de echipamente și aparatură medicală. Se cere, de asemenea, efectuarea plăților pe care statul le datorează companiilor. „Solicităm Autorităților de Management ale Programelor Operaționale Competitivitate, Capital Uman și Regional să urgenteze lansarea de apeluri de proiecte care ar putea fi accesate de către firmele producătoare de echipamente și aparatură medicală, având în vedere existența unei sume de 680 de milioane de euro disponibilă pentru România din fonduri structurale, în contextul luptei împotriva COVID-19. De asemenea, cu scopul de a sprijini dezvoltarea de produse inovative în sectorul medical (spre exemplu, ventilatoare medicale 3D, tehnologii şi aplicații digitale necesare în monitorizarea stării pacienţilor etc.) şi textile, în domeniul echipamentelor medicale de protecţie, propunem să fie lansate instrumentele de finanţare aferente Programului 2 – Creșterea competitivității economiei românești prin CDI, Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare pentru perioada 2015 – 2020: Bridge Grant (Transfer de cunoaştere la agentul economic). Proiect experimental demonstrativ, Transfer la operatorul economic, Cecuri de inovare, Soluții”, se arată într-un comunicat transmis de ClusteRO.

 

Articol preluat de pe actualdecluj.ro

autor: Kristina Reștea

Leave a Reply