• webcube
  • No Comments

Criza de personal se amplifică la Cluj: proprietarii de afaceri se plâng de lipsă de resurse umane în producție, industrie alimentară, IT

IT, producţie auto, industrie alimentară, construcţii, mobilier, vânzări – indiferent de domeniu, oamenii care conduc afaceri în Cluj se plâng de lipsa de personal. În urmă cu câteva zile, în oraş s-a lansat un program de finanţare pentru afaceri noi în regiunea Nord-Vest, program care include cursuri de educație antreprenorială, dar şi granturi financiare pentru cel puțin 49 de startup-uri. În program s-au alăturat, ca „mentori”, şi oameni de afaceri care conduc companii prospere în Cluj şi, fără excepţie, cei trei manageri invitaţi să îi încurajeze pe tineri să lanseze afaceri au vorbit despre cea mai acută problemă din piaţă: resursa umană.

Sectorul-vedetă al momentului, la Cluj, creşte constant în ultimii ani, iar competiţia pentru oameni e tot mai acerbă. Conform unui raport lansat de asociaţia ARIES Transilvania, numărul de companii aproape s-a dublat în cinci ani – de la 794 în 2011, judeţul a ajuns în 2016 la 1.439 de companii active în acest domeniu. „Problema cea mai mare pentru toate firmele din Cluj este resursa umană. Avem o problemă foarte mare cu lipsa de personal. Noi suntem într-un domeniu foarte competitiv. Până acum, fiecare lucra singur, la proiecte individuale, e foarte greu să coordonezi un proiect colectiv. Prin cluster, am reuşit să oferim cursuri în zona IT, pe care firmele poate că altfel nu şi le-ar fi permis. A fost o sămânţă de colaborare, pentru firme care au început să subcontracteze, să colaboreze, să împartă resurse”, spune Voicu Oprean, CEO al companiei AROBS, dar şi reprezentant al asociaţiei ARIES Transilvania, care reuneşte peste 70 de companii din sectorul IT.

Ioan Iancu, director SALICE Comprod și vicepreședinte Cluster Mobilier Transilvan semnala aceeaşi problemă şi în domeniul în care operează firma sa. „Sunt peste 100 de firme de mobilier în Cluj şi lipsa de personal e cea mai mare problemă cu care ne confruntăm. În acest context, ai putea spune că dezvoltarea de antreprenori îţi creează concurenţă. Nu trebuie să privim lucrurile aşa. Şi în cadrul clusterului, strategia e dezvoltarea zonei de mobilier în regiune, nu trebuie să îi vedem pe ceilalţi doar în rol de competitori, e în regulă să îţi găseşti parteneri”, spune directorul Salice. „E nevoie de afaceri suport pentru industrie, pentru că şi noi am fi interesaţi să externalizăm anumite activităţi”, a menţionat Iancu.

„Suferim de lipsa forţei de muncă, de lipsă de specialişti. Ne-am dori ca tinerii să nu mai migreze, să dorească să facă lucruri mai bine aici, în România”, spune şi Cosmin Moldovan, directorul general al Moldovan – Carmangeria Sânnicoară. În lupta cu deficitul de personal, compania a decis că e cazul să se implice de mai devreme şi sprijină învăţământul dual: mai precis, trei clase profesionale la Colegiul Tehnic de industrie Alimentară Raluca Ripan. Nu e singura companie care face asta şi nici singurul domeniu unde firmele private au decis că trebuie să intervină ca să îşi pregătească viitori angajaţi. În zona automotive, Bosch este una dintre companiile care sprijină învăţământul dual.

Criza de personal se întinde pe mai multe domenii

Antreprenorii generali în construcții din România semnalează de ceva vreme o nouă criză în piață: lipsa acută de muncitori calificați. Mai precis, 52% din antreprenori spuneau anul trecut că au refuzat ofertarea de noi proiecte din lipsă de personal, conform  studiului publicat în Top 100 Antreprenori Generali în Construcții.  E criză de meseriaşi la Cluj, iar problema nu e nouă, se acutizează şi se întinde la nivel naţional. O spunea recent și un om de afaceri care conduce un business în domeniul auto, după o întâlnire cu autorităţile locale la care a luat parte şi liderul din România al grupului Renault. „E un vid mare de personal. Problema e generală pe ţară. Avem nevoie de şcoli profesionale duale. Pe noi ne interesează în primul rând domeniul auto, mecanici auto, electricieni, electronişti, tinichigii, vopsitori”, a enumerat Ovidiu Turcu, președintele dealerului auto OTC Grup Cluj, dealer pentru mărcile Dacia, Renault şi Nissan. Prefectul spunea în octombrie că au avut loc mai multe discuţii pe această temă şi planul ar fi demararea unui “recensământ al necesităţilor”.

Rată mică a şomajului

În ţară există în continuare judeţe în care rata şomajului este de peste 10% – adică unde unul din zece locuitori apţi de muncă nu lucrează. Clujul e în cealaltă parte a clasamentului: cu una din cele mai mici rate a şomajului, alături de zone ca Timiş sau Arad, arată o analiză publicată de ZF.ro. Conform celor mai recente date ale Direcţiei Judeţene de Statistică, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii decembrie 2017 în Cluj a fost de 7460 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă 2,1%; adică e mai mică cu 0,1 puncte procentuale decât rata şomajului înregistrată în luna decembrie din anul 2016. Din numărul total al şomerilor, 50,1% sunt femei şi 70,2% reprezintă muncitori. Efectivul salariaţilor din judeţul Cluj, la sfârşitul lunii decembrie 2017 a fost de 239.563 persoane, cu 9.726 persoane mai mult decât la luna decembrie 2016, mai arată datele statistice.

Articol preluat de pe actualdecluj.ro

autor: Kristina Reștea

foto: Cluster Mobilier Transilvan

Leave a Reply