„Conferința internațională a clusterelor transilvănene” este un eveniment anual care a rezultat în urma necesității creării de proiecte inovatoare comune, cu un impact major asupra comunității, dar și asupra industriilor din care fac parte entitățile membre. Conferința este la cea de-a patra ediție și va reuni peste 400 de participanți din România, Uniunea Europeană și străinătate.
Evenimentul își propune să reunească parteneri din UE și Asia pentru a contribui la dezvoltarea relațiilor economice, academice, culturale și instituționale în contextul pregătirii României pentru președinția Consiliului Uniunii Europene. Astfel, cadrul pentru desfășurarea evenimentelor sunt parteneriate strategice între structurile reprezentative și regiunile de pe cele două continente.
În contextul menționat anterior, Consorțiul Clusterilor din Transilvania de Nord, o asociație relevantă de clustere din România (pentru proiectele generate și sprijinul acordat mediului economic), își propune să promoveze modele de colaborare trans-continentale pentru soluționarea provocărilor globale. Prezentările conferinței vor face referire la conceptele Open Innovation 2.0, unde cetățenii vor fi implicați, alături de actori din triunghiul cunoașterii (companii, universități și administrație publică).
Orașul Cluj-Napoca și Regiunea Transilvania de Nord sunt recunoscute la nivel internațional drept model de bune practici pentru colaborarea între clustere, fiind astfel recunoscute cu premiul Lumminary în 2017, pentru Crearea unui mediu inovator puternic, la Lumminary Awards Gala of the European Commission’s Open Innovation 2.0 Conference:
open-innovation-20-conference-2017
Conferința va avea loc pe 16 mai printr-o recepție de primire și cină oferite de municipalitatea din Cluj-Napoca.
Agenda evenimentului include mesaje de bun venit, începând de dimineață pe 17 mai, de la organizatori, autorități locale și regionale, precum și de la reprezentantul Guvernului României sub patronajul căruia are loc evenimentul. Secțiunile plenare aduc contribuții din partea Comisiei Europene, Comitetului Regiunilor, Organismului Reprezentativ al Clusterelor din România – CLUSTERO și, de asemenea, din structuri de sprijin guvernamental și de afaceri din Asia.
Secțiunile paralele ale evenimentului vor concentra în mod special pe teme de importanță globală, cum ar fi: “Challenging industries. Trans-continental approach”, “Digital Innovation Hub – Support for Industry Transformation”, “Towards Sustainable Agribusiness Systems”, “Locked in Technology” și “Challenges addressing energy poverty”. Vorbitorii și publicul invitat sunt personalități, colaboratori și reprezentanți / membri din ecosistemele clusterelor.
Pentru a adăuga plus de valoare conferinței, va avea loc și un eveniment de matchmaking organizat pe 18 mai, unde vor fi invitați grupuri, companii și alte entități participante din toată Europa și Asia, pentru a discuta proiecte viitoare de cooperare și inovare. Participanții au posibilitatea de a crea un profil personal pe platforma B2Match (valoarea adăugată fiind oportunitatea de a găsi parteneri de afaceri sau proiecte în care doresc să investească): ue—asia-gateway-2018.b2match.io/. Cei interesați se pot înscrie până pe 14 mai 2017.
Articol preluat de pe research-in-germany.org