• webcube
  • No Comments

Clusterele Clujului trec oceanele. Vor să facă afaceri cu chinezii, arabii și americanii

Noile structuri asociative născute la Cluj, dar cu acoperire regională, fac primii pași concreți către ieșirea cu business-urile lor în afara Uniunii Europene (UE). Firmele din clustere au abordat deja țările asiatice și arabe, iar acum vor să ajungă în SUA.

“Am fost o delegație de 30 de persoane din cluster care am participat la cele mai mari târguri de mobilier din China; unul dintre acestea ocupă o suprafață de 40 ha. Vrem să apelăm la designeri de acolo pentru mobilierul produs aici și asta nu pentru că nu am avea aici oameni talentați, ci pentru că acei specialiști pot să ne faciliteze intrarea pe piața chineză. Mai nou acolo se merge nu pe conceptul “Made in China”, ci pe “Creative China”. Pe de altă parte, suntem interesați și de materia primă existentă în Asia.

Producătorii noștri care fac export s-au axat până acum pe piața UE – Napochim și-a propus să livreze mobilier de plastic pentru grădină în Germania – dar există și companii de la noi care au început să aibă relații cu China, așa cum este Taparo, din Maramureș. În viitor ne-am propus să participăm la mai multe târguri internaționale, așa cum sunt cele din New York (SUA) sau Kuala Lumpur (Malaezia)”, spune Ciprian Morcan, directorul Clusterului Mobilier Transilvan.

Trei finaliști în Dubai

“CMT și iTech Transilvania (CITT) sunt singurele clustere certificate cu aur din România, iar aceasta tocmai pentru că au dat dovadă de transparență maximă, dar și de cooperare între membri. Nu demult ne-am întors de la târgul de profil Gitex Dubai, unde am participat cu firme din două județe: Cluj și Maramureș.

Trei dintre ele au fost finaliste în două competiții ale start-up-urilor și companiilor inovative, Teleport HQ și Wello & Lola Tech, dintre cele 750 înscrise. Colaborarea din cluster se vede și din faptul că am reușit să punem împreună o firmă de software cu una de hardware pentru crearea de ecrane tactile fabricate în Transilvania”, remarcă Bianca Muntean, managerul CITT.

Clujul are singurele clustere Gold din România

Trei clustere regionale, Mobilier Transilvan, ARIES Transilvania și Agro Transilvania, au lansat proiectul „România inteligentă”, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Acesta se va desfășura până în 2020, prin implicarea clusterelor în creșterea capacității organizațiilor nonguvernamentale și a partenerilor sociali de a formula politici publice alternative.

Ele vor conlucra pentru dezvoltarea şi introducerea de sisteme şi standarde comune în administraţia publică în scopul de a optimiza procesele decizionale orientate către cetăţeni şi mediul de afaceri. În prima fază vor fi realizate analize teritoriale pe baza datelor publice despre firme,  în vederea dezvoltării de instrumente realiste de monitorizare economică și pentru a verifica impactul strategiilor regionale.

Unul dintre obiective este de a promova un model de bună practică pornit din Regiunea Nord-Vest care să fie preluat și de alte zone ale țării și să fie transpus în legislația la nivel național. Cele trei clustere vor să promoveze un set de politici publice alternative pentru a crește competitivitatea regiunilor din România. Valoarea proiectului se ridică la 1 milion de lei.

Articol preluat de pe zcj.ro

autor: Călin Poenaru

 

Leave a Reply