• webcube
  • No Comments

Cluj: Scaun de birou care depistează postura incorectă sau masă care încarcă telefonul

 

Obiecte de mobilier inteligent, de birou sau de casă, cu senzori şi componente IT, vor fi dezvoltate de un cluster într-un centru de excelenţă de 8 milioane euro. Centrul va fi construit, în premieră naţională, la Cluj-Napoca.

Managerul Clusterului Mobilier Transilvan, Ciprian Morcan, a declarat, pentru MEDIAFAX, că proiectul de realizare a centrului de excelenţă a fost depus pentru finanţare la ADR Nord-Vest.

Proiectul a venit după ce, în ultimii doi ani, au avut loc mai multe discuţii despre susţinerea industriei mobilei, în condiţiile în care în acest domeniu se face puţină cercetare. Aşa a apărut ideea unor centre de cercetare exploatate în comun de mai multe firme.

Investiţia în noul centru este estimată la 8 milioane de euro, iar acesta va cuprinde laboratoare de prototipare, optimizare, automatizare şi testare pentru mobilier inteligent.

De asemenea, în viitorul centru se va produce mobilier inteligent, de birou sau de casă, care va avea încorporată multă tehnologie.

„Un exemplu este un tip de scaun de birou, dezvoltat de cluster în parteneriat cu o firmă, cu senzori încorporaţi care depistează dacă postura unei persoane este corectă, dacă aceasta a stat prea mult în scaun. Dezvoltăm mai multe componente de şezut şi spătar, cu design nou şi funcţiuni duse în această zonă de IT, care înregistrează toate datele furnizate de scaun şi le trimite într-un cont personal”, a spus Ciprian Morcan.

Potrivit acestuia, componente inteligente vor fi încorporate şi în corpuri de mobilier de birou sau de laborator.

„Este vorba despre mobilier reconfigurabil în funcţie de spaţiu, care este modular şi se poate regla în funcţie de înălţimea la care utilizatorul doreşte să lucreze. Sunt aplicaţii care ajută la partea de încărcare wifi a dispozitivelor mobile, ai lăsat un telefon pe masă şi el se încarcă automat”, a precizat managerul Clusterului Mobilier Transilvan.

De asemenea, în centru vor fi folosite şi soluţii care ajută pe partea de producţie şi prezentare.

„Vorbim şi despre o metodologie care să însemne etape pas cu pas în dezvoltarea unor produse noi, care se întâmplă, parţial, în interiorul centrului, după care, când avem un prototip funcţional, producţia de serie va fi transferată către companie”, a mai explicat Ciprian Morcan.

Terenul pe care se va construi viitorul centru a fost concesionat în cadrul Cluj Innovation Park, laboratoarele urmând să ocupe o suprafaţă de 4.000 mp.

Viitorul centru ar putea deveni funcţional la sfârşitul anului 2022.

Clusterul Mobilier Transilvan are 84 de membri – companii, universităţi, instituţii publice şi institute de cercetare.

 

Articol preluat de pe mediafax.ro
autor: Vasile Magradean

Leave a Reply