• webcube
  • No Comments

Better Factory

 

Fabricat în Europa: arta și tehnologia revoluționează industria producătoare

  • Better Factory deblochează oportunități de finanțare fără capital propriu și servicii premium pentru experimente colaborative cu scopul de a pune industriile producătoare în fruntea procesului de transformare digitală
  • Proiectul acordă prioritate următoarelor sectoare industriale: plastic și cauciuc; mobilier și lemn; alimentație și agricultură; construcții; metal și mașini; textile și piele.

Better Factory invită IMM-urile, artiștii și furnizorii de tehnologie din Europa să se implice timp de un an într-o serie de experimente colaborative pentru a reproiecta portofoliul de produse al fabricanților. Călătoria IMM-urilor producătoare către o transformare digitală va fi susținută de mentori din domeniile business, artă și tehnologie. Echipele participante pot primi o finanțare de până la 200.000 EUR pentru a experimenta, fără obligația de a investi și capital propriu.

Proiectul le va permite IMM-urilor producătoare și companiilor cotate la bursă cu o sumă medie de capitalizare pe piață (cunoscute ca Mid-Cap) să acceseze noi piețe cu produse sau portofolii de servicii personalizabile. Pentru artiștii cu experiență industrială vor putea crea noi modele de afaceri pentru ei înșiși și vor putea interacționa cu noi clienți potențiali. Iar furnizorii de tehnologie vor putea ajunge și ei la noi clienți potențiali și își vor putea testa tehnologiile în situații reale, asumându-și un risc financiar scăzut.

Cum va face proiectul Better Factory toate acestea?

Primul apel deschis lansat în cadrul proiectului Better Factory vizează colectarea unor expresii de interes din partea IMM-urilor producătoare și a companiilor cotate la bursă din categoria Mid-Cap, pe de o parte, cât și un apel către experți, fie ei artiști sau furnizori de tehnologie. Apelul pentru expresiile de interes este deschis până în 18 martie, iar cei interesați (firme producătoare, artiști sau furnizori de dehnologie) pot aplica direct pe pagina oficială a proiectului Better Factory.

Cu sprijinul consorțiului international care implementează proiectul Better Factory, candidații preselectați vor fi incluși într-un proces de potrivire (între ei) prin platforma RAMP – Robotics and Automation Marketplace. Rezultatul va fi formarea de echipe compuse dintr-un IMM de producție / Mid-Cap, un artist și un furnizor de tehnologie.

Un apel deschis pentru propunerile concepute de firmele producătoare împreună cu artiști și furnizorii de tehnologie va fi lansat în mai 2021 pentru a selecta cele mai bune 8 experimente prezentate de echipe. Finaliștii vor primi până la 200.000 EUR din fonduri UE și asistență prin servicii premium pe o perioadă de 12 luni.

Despre Cluster Mobilier Transilvan (CMT)

Cluster Mobilier Transilvan a fost înființat în anul 2012 pentru a sprijini industria de mobilier, cu scopul declarat de a susține creșterea competitivității, atât pe piața națională, cât și internațională. Încă de la constituire, printre membrii fondatori se regăsesc firme producătoare, organizații de cercetare, universități, administrație publică, entități catalizatoare. Strategia de dezvoltare este actualizată, iar obiectivele și activitățile sunt analizate și validate anual, în cadrul celor două adunări generale a membrilor. Din 14 ianuarie 2021, când a avut Adunarea Generală, CMT are 88 de membri, majoritatea fiind firme producătoare în industria mobilei. CMT este parte din consorțiul internațional al proiectului Better Factory și are rolul de a susține industria producătoare din țară pentru a-și diversifica portofoliile de produse și servicii și a accesa noi piețe.

Despre Better Factory

Better Factory este o inițiativă a UE care ajută producătorii europeni mici și mijlocii (IMM-uri) să pătrundă pe noi piețe oferind:

1) Reducerea costurilor de producție prin optimizarea utilizării resurselor și planificarea producției – Better Factory va conecta IMM-urile de producție cu companiile care au tehnologii testate în optimizarea producției.

2) Reproiectarea produselor prin conectarea IMM-urilor cu artiști / designeri experimentați.

3) Consultanță financiară și de afaceri pentru a îmbunătăți producția, a dezvolta noi produse și a crea noi strategii de afaceri.

Better Factory are în spate un consorțiu coordonat de VTT – Finlanda, care include 28 de parteneri din 18 țări europene, reprezentând ecosistemul artistic – INOVA, GLUON și WAAG; furnizori de soluții tehnologice – Fraunhofer IPA, AIMEN, Scuola Universitaria Professionale della Svizzera Italiana, Slovakia National Centre of Robotic, INESCTEC, Technologiko Panepistimio Kyprou și clustere industriale – Cluster Mobilier Transilvan, Slovenian Tool and Die Development Centre, Latvian Federation of Food Companies / Food Products Quality Cluster, CLUTEX ‐ Klastr Technicke Textilie, Bydgoszcz Industrial Cluster, Chamber of Commerce and Industry of Pécs‐Baranya, ICT Cluster and University of Oulu,  furnizori de tehnologie – INFOTECH, Top Data Science, Holonix, GESTALT Robotics and European Dynamics; furnizori produse artistice – In4Art; dezvoltatori de afaceri – FundingBox, Hermia Yrityskehitys Oy; consiliere juridică – time.lex; comunicare – Mobile World Capital Barcelona.

Proiectul a primit finanțare din programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 în cadrul acordului de subvenționare 951813.

 

Contact:

Ali Muhammad
Project Coordinator – VTT (Finlanda)
Marta Portalés
Marketing and communications – MWCapital (Spania)
Raluca Bugnar
Manager comunicare - CMT (România)

Leave a Reply