Cluster Mobilier Transilvan (CMT) Cluj va reprezenta România într-un proiect dedicat firmelor producătoare care se va derula în toate țările Uniunii Europene pentru o perioadă de patru ani.
Fabrici mici sau mijlocii din România pot avea acces gratuit la tehnologii de ultimă oră pentru a-și dezvolta comerțul online și la artiști internaționali pentru a crea noi produse, în concordanță cu nevoile actuale ale clienților.
Rețeaua Better Factory reunește 28 de parteneri din 18 țări, ce lucrează online, într-o platformă complexă. Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) de producție au fost invitate să se înscrie pentru a-și reface portofoliul de produse cu ajutorul artiștilor și al experților în tehnologie și să acceseze sprijin financiar prin proiect.
Scopul este de a le oferi antreprenorilor șansa de a profita de avantajul competitiv al unor produse inovatoare care răspund noilor cerințe ale pieței și de a-și optimiza în același timp resursele de producție cu ajutorul unui marketplace automatizat, capabil de simulări 3D și testări virtuale, cu acces gratuit (Robotics Automation Marketplace).
IMM-urile care vor face parte din proiect vor beneficia de o analiză a produselor sau serviciilor din partea unor experți superspecializați în marketing și arte. Criteriul de selecție este disponibilitatea de a se angrena într-un proces de învățare, testare și dezvoltare pe termen lung.
Pe baza nevoilor și a mediului de afaceri ale fiecărei firme selectate, artiștii vor propune soluții de redesign, de îmbunătățire și personalizare a portofoliilor de produse și vor apela la IT-iștii experți în proiect pentru a adapta și folosi tehnologii digitale noi.
Instrumentele ce vor fi puse la dispoziția IMM-urilor prin proiect sunt un sistem avansat de planificare a producției prin care firmele vor putea testa moduri de a-și reduce materia primă, energia, deșeurile sau resursele logistice și o platformă cu acces gratuit la arhivare în cloud și conexiune cu roboți, senzori, cameră video și echipament.
„Rezultatele pe care firmele participante le vor avea la finalul proiectului pot fi actualizarea sau schimbarea modelului de afaceri, obținerea de produse noi sau crearea unor branduri. IMM-urile din proiect vor trece printr-o transformare de la statutul de fabrici tradiționale la unități de producție agile și adaptabile. Pregătirea companiilor pentru a se folosi de instrumentele digitale presupune asistență prin servicii și finantare pentru experimente, ambele acordate de Comisia Europeană în cadrul Better Factory”, subliniază Ciprian Morcan, manager al CMT.
Echipa internațională a proiectului Better Factory va selecta candidați din rândul IMM-urilor producătoare, pentru a forma opt echipe împreună cu artiști și furnizori de tehnologie. Prin proiectul Better Factory vor fi oferite asistență, mentorat și finanțare de până la 200.000 de euro pentru fiecare dintre cele opt echipe formate din IMM-uri, artiști și furnizori de tehnologie.
CMT a fost înființat pentru a sprijini industria de mobilier, cu scopul de a susține creșterea competitivității, atât pe piața națională, cât și internațională. Acesta are 84 de membri, majoritatea firme producătoare în industria mobilei.
Articol preluat de pe zcj.ro